549

Saint Petersburg

For a new country estate in a wooded area on the Baltic Sea coast near Saint Petersburg, we have designed an artificial crater-landscape integrated into the existing natural environment.
This portion of the woods extends around and onto the underground garages and connects the central building to an outhouse. The crater restores the breaches in the landscape, fused with the architecture of the buildings.

A pathway runs from the reception area between the reliefs, until the house: this guided walk through the woods offers an immersive visual experience, especially when the entire garden is covered by snow.

For the outhouse, intended as a space for offices and administration activities, we have designed a winter garden to give the possibility to enjoy plants and nature during the long cold months. Nevertheless, the building will also act as a lantern in the landscape.

The design of the conservatory is based on the same ‘building blocks’ as the crater landscape outside. The selection of plants counts an extensive collection of ferns combined with flowering and fragrant orangery plants.

For what regards the enclosures around the area, we did not use the classic edge planting method, but we opted for successive groups of trees to blend the borders of the property into the surroundings.

Saint Petersburg (RU)
2009 – in progress
41,3 ha
In collaboration with:
Mood architecture and Axel Vervoordt

© 2018 Erik Dhont