600

Louvain-la-neuve

The project for the surroundings of the AGC headquarters is based on a holistic ecological vision. It aims to enhance and make accessible the biodiversity of the place.

The setting of the parking, located under the building, uses the natural slope of the ground. Following the morphological features of the terrain, its orientation, and soil composition, we have organized the site into three main zones of natural diversification: the wetlands, the boscage, and the prairie.

 

The naturally sloping terrain, typical of the Walloon Brabant area, has been domesticated and remodeled. The resulting microrelief integrates an interconnected network of rainwater reservoirs: their actual function is barely perceivable, but they allow a gradual absorption of the water of the site. The resulting variation in humidity throughout these microreliefs turns the series of diverging microclimates into a huge catalyst for wild plants, such as ragged-robin or cuckooflowers, and animal life.

Mainly along the perimeter of the site, the wetland zone has being bordered by newly planted boscages. They are composed of mixed hedgerow and enriched by a variety of field trees, and they can give refuge to birds and small mammals. The partial use of thorn bushes, such as hawthorn and blackthorn, make the borders impenetrable, although their modest height is not impeding the view of the surrounding landscape.

The third zone of the site consists of an area of semi-dry grasslands. Thanks to a diversified management scheme, zones of intensive maintenance alternate with zones where nature is left to itself, seeking a balance between human use and nature development.
The interaction between these different zones creates a great biological enrichment and allows the site to mature into a resilient ecosystem. At the same time, it offers the users an enjoyable view from the offices.

Louvain-la-Neuve (BE)
2017
2,9 ha
In collaboration with:
Samyn and Partners

© 2018 Erik Dhont