554

Provence

We have intervened in this extensive private domain in two ways: by creating a new landscape experience and, with respect for the historical context and the Mediterranean environment, by introducing a contemporary style in its design.

We moved the access road to a rock formation along the northern side of the property. This modification provides a first experience of the landscape, even before entering the olive grove through the historic buildings.

The access to the castle is very classical with a fairly narrow path that gets wider close to the castle which creates a forecourt.

In the same area, we have designed a topiary garden. The combination of boxwood, holly, Mediterranean plants and trimmed shapes with free-growing trees and shrubs creates a new kind of topiary garden that provides a soft transition to the surrounding landscape.

We carefully studied the precise form of the different topiaries using 3D models and mock-ups. The terrace in front of the castle overlooks the topiary garden, with a mirror-pond reflecting the sky.

On the other side of the access path, we have laid out a more natural setting, an informal garden to blend the transition to the surroundings. In this part, we have created space for a botanical garden with an understory of spring bulbs and Mediterranean herbs, and also a garden with downy oaks.

We have implemented the historic boxwood parterre and the fountain area behind the castle with a terrace-shaped herb garden, a “ziggurat” planted with medicinal and Mediterranean herbs.

Provence (FR)
2011 – 2014
7 ha
In collaboration with:
POBA architectures and Axel Vervoordt

© 2018 Erik Dhont