080

Lier

The design of this garden is connected to the restoration of a park from the beginning of the 19th Century.
Nevertheless, it spreads all around a neoclassical building from the same period.
Our main purpose was to recreate the authentic character of the space and to erase, wherever possible, everything that came to be in contrast with the original setting.
According to this, we decided to transplant the huge masses of rhododendrons and azaleas so to recreate views and open spaces. Then, we planted new conifers, a collection of flowers, shrubs and flowering trees: the idea behind all these interventions was not only to restore the structure of the place but its botanical richness also. The effects of our actions are barely visible, and this was exactly the intention.

 

We have also restored a small bridge and get the ancient garden follies repaired. In the past, the property was crossed by the stream bed of a little river, but after the raising of its embankments, this contact got completely lost.
In order to balance this absence, we planted a large group of trees along the embankment.
Since the owners are keen on botanic, we designed a spectacular walk of cut flowers among flowing box hedges.

Lier (BE)
1997
In collaboration with:
DMT architects
11 ha

© 2018 Erik Dhont